Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žijme Tady a Teď! Využijme to pro své zdraví, štěstí, bohatství i lásku.

Žít a řešit své problémy v současnosti, nepoutat se k minulosti ani nevázat energii na to,  co udělám v budoucnosti, je osvědčená rada všech úspěšných lidí, kteří úspěchu dosáhli vlastním přičiněním.

V době, kdy jsem pracoval v Praze v neurolaboratoři, jsem spolupracoval s Jirkou Vokáčem Čmolíkem. Úspěšným a známým transformačním řečníkem, autorem knihy „Trhák aneb 21 kapitol o vašem mozku“ (oceněným jako český bestseller cenou čtenářů za rok 2013) a řady dalších publikací. A právě díky němu tuto staletí známou a úspěšnými lidmi užívanou moudrost, jsem si uvědomil a snažil se uplatňovat ve svém životě.

A nyní se o ni dělím tady na blogu. Současným největším propagátorem myšlenky žít tady a teď, je světově proslulý transformační učitel německého původu, žijící nyní v Kanadě, Eckhart Tolle. Možná znáte jeho knihu „Moc přítomného okamžiku“. Mně inspirovala i jeho kniha „Ticho promlouvá“ – je o tomtéž, ale člověk pochopí, že zde není proto, aby trpěl, ale využil naplno svých schopností a možností, které má vždy a dosah ruky, pokud se soustředí na přítomnost.

Minulost je zapsána v našem nitru. Není neměnná, jak by se nám mohlo zdát.  Vysílá jakési „odražené vlny“, které můžeme vnímat jako trauma minulých neúspěchů, zdravotních problémů či zhrzených lásek. Ale také můžeme být hrdí na své minulé úspěchy, těšit se z nich a prožívat znovu a znovu tyto pocity radosti a štěstí.

Obojí, z hlediska naší perspektivy, je kontraproduktivní. Odebírá nám to energii, abychom mohli v současném okamžiku konat.

Pokud nám takové vlny nevyhovují, měli bychom svou minulost přeprogramovat. Negativní vzpomínky můžeme překonat například tím, že si uvědomíme, že úspěch a štěstí nezávisí na tom, co se nám stalo, ale jak si to vysvětlujeme. To my rozhodujeme, zda šlo o průšvih, nebo příležitost. Jakmile je vaše chápání pozitivní, uvidíte v každé krizi příležitost. Jakmile si jakoukoli situaci začnete vysvětlovat ve svůj prospěch, změníte ji tím a přetvoříte negativní odraženou vlnu. Změníte minulost.

Pokud by se vám to nedařilo, pak v NLP (neurolingvistickém programování) je technika, při níž si nepříjemnou vzpomínku představíte a pak jí v mysli, jako vodu, necháte odtéct ven.  Pokud ani to nepomůže, potom je další možnost využítí techniky EFT (Emotional freedom techniques – technika emoční svobody). Je velmi jednoduchá a účinná. Jde o poklepávání na energetické uzlové body těla. Její propagátorkou v ČR je Zdena Katayama. Pokud by jste potřebovali tuto metodu použít, snadno ji na internetu najdete (a možná ji i v některém z dalších článků popíši).

A můžete využít i techniku odprogramování dle Dr.Rameshe, jejíž podrobný návod jsem vám již dal zde: color="rgb(145, 53, 119)"http://jdem.cz/dnkt77 .

Využitím některé z uvedených technik jsme si vytvořili pro svůj mozek nový příběh. Takto přeformátované vlny již  vysílají jen pozitivně, nebo vůbec. Cesta je volná a můžete v přítomnosti přijímat již jen „nabídkové vlny“.

Co to je?  Minulost, přítomnost a budoucnost chápeme, při možnosti pouze trojdimenzionálního vnímání, jako časovou osu. Život plyne od minulosti přes přítomnost do budoucnosti. Tedy užíváme pozemského pojetí času „chronos“.

Jenže v kvantové fyzice je užíván čas „cairos“ (4. rozměr?). Tedy minulost, přítomnost a budoucnost existují současně v přítomném okamžiku, ale v různých dimenzích. (Známe to z televize – v jeden okamžik běží na jednom kanále záznam starých programů, na druhém aktuální program a na třetím již zpracovaný a veřejnosti zatím nepřístupný program, o němž se ještě neví, zda v této podobě bude vysílán.)

Nabídkovou vlnou je tedy to, co je již v jedné z dimenzí pro nás „předpřipraveno“ a intuitivně (nebo ve spánku či jinak) se k takové informaci dostaneme. A my tady a teď máme možnost konat tak, abychom to, co se nám líbí, svou činností podpořili, rozpracovali, zdokonalili … a v případě negativních pocitů toho, co nás může čekat konali tady a teď tak, aby k tomu dojít nemohlo.

Říká se „Každý je strůjcem svého osudu“ – a tady vidíte jak!

Na základě výše popsaného lze pochopit, že budoucnost není nejistá. V nabídkových vlnách, jakémsi „katalogu života“  se nám nabízejí naše příležitosti a zaleží na nás co s nimi uděláme.

Tady a teď uzdravuji svou minulost. Tady a teď tvořím svou budoucnost. Tady a teď vytvářím svůj svět.

Pokud z přítomného okamžiku unikáte do minulosti a utápíte se tam kvůli něčemu negativnímu, posilujete odražené vlny.  Ale pozor také na vzpomínkový optimismus. Zavádí nás v mysli k „tomu lepšímu“ v minulosti a kotví nás to tam. „Dříve bylo lépe, potraviny byly kvalitní a levné, bylo levné bydlení, měl jsem lepší práci …“ I když to může být pravda, odvádí nás to od přítomnosti, nijak nám to nepomůže, ale brání to tvořit si vlastní svět dle svých představ. Tím se sami sobě vzdalujeme. Brání nám to napojit se na energii a tvořit svůj svět. Vybírat si z „katalogu“ nabídek štěstí, zdraví, peníze a lásku...

Nestojí za to naučit se ovládat vlastní emoce a pracovat s energií? Ne každému a hned se to podaří, ale pokud tomu věnujeme trvalé vědomé úsilí, výsledek stoji za to!

Autor: Vladimír Koliandr | sobota 9.12.2017 9:00 | karma článku: 15,41 | přečteno: 315x
  • Další články autora

Vladimír Koliandr

Byl inaugurační projev Miloše Zemana nepatřičný?

Miloš Zeman je mimořádným státníkem, avšak občas jej upřímnost a cit pro čestné jednání přemohou nad diplomatickým taktem – jenže proto jej lidé milují! A někteří nemají rádi.

10.3.2018 v 9:00 | Karma: 7,52 | Přečteno: 318x | Diskuse| Kultura

Vladimír Koliandr

Máme čekat konec světa? Pokud ano, tak jak a proč?

Podívejme se na paralelu, která je pro nás snadněji pochopitelná. Snad všichni máme doma děti či vnoučata, které milují počítačové hry. Pohled jejich očima nám může usnadnit, abychom si na výše položenou otázku dokázali odpovědět.

25.2.2018 v 13:55 | Karma: 7,57 | Přečteno: 337x | Diskuse| Kultura

Vladimír Koliandr

Znáte příběh Doc. Dr. Ing. Ivana Dolejšího, CSc a jeho objev v léčbě rakoviny?

Svým výzkumem i zveřejněním ve své knize „Konec strachu – o jednom výzkumu zhoubných nádorů“ (© PLANTEX, 1993) dal lidstvu obrovský dar. Objevil příčinu i jeden z možných úspěšných a klinicky ověřených způsobů léčení.

24.2.2018 v 9:00 | Karma: 28,66 | Přečteno: 4440x | Diskuse| Kultura

Vladimír Koliandr

Je z pohledu astronomie čas neměnnou veličinou?

Dokonale přesné měření času je ideál, kterého se snažily dosáhnout celé generace učenců a vědců už od antických dob. Jak zachytit prchavou a špatně definovatelnou chiméru, kterou si uvědomují pouze lidé?

18.2.2018 v 9:00 | Karma: 5,11 | Přečteno: 105x | Diskuse| Kultura

Vladimír Koliandr

Proč dosud vědci neobjevili elixír věčného mládí?

V tomto článku vám prozradím, co dělají jedinci, aby v devadesáti se cítili či i vypadali na dvacet, nebo v optimálním fyzickém věku, který si zvolí, se dožili třeba i 300 let.

14.2.2018 v 8:00 | Karma: 9,36 | Přečteno: 232x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 901x
 

V ČEM VIDÍM SVŮJ ÚKOL
NA TÉTO PLANETĚ?

V poslání „nakazit“ každého, s kým přijdu do kontaktu vědomím, že jsme tím nejúžasnějším, co se na této planetě nachází. Že máme v sobě obrovskou sílu udržovat svou materiální i duchovní podstatu naprosto zdravou, výkonnou a  šťastnou. Že pro toho, kdo to o sobě ví a podle toho koná, neexistují nemoci, zdravotní problémy snadno překonává a zaměřuje se na to, co jej duševně i fyzicky obohacuje, činí šťastným a vyzařujícím do svého okolí pozitivní energii – lásku!