Můžeme se opravdu spolehnout na výsledky výzkumů a statistik ?

3. 06. 2017 9:00:00
Byť řeším výzkumy zabývající se zdravím, pro snadnější pochopení použiji příklad ekonomický z vlastní praxe. Je již promlčený a nikdy se o něm veřejně nevědělo, všichni zúčastnění jsou již v důchodu. Účastníkem byl i Václav Klaus.

Metodologie výzkumu (jakási komplexní metodika) byla také předmětem mého studia na vysoké škole. Proto k výsledkům výzkumů i statistik přistupuji velmi opatrně.

K napsání tohoto článku mě inspiroval pan Krejcha, který mě denně zásoboval dlouhými maily a nabádá mě, abych přestal léčit, že je to škodlivé, opírá se především o práce katolických duchovních a farmaceutických firem, jejichž zájmem je potvrdit nutnost pravidelného užívání jejich preparátů a nepřetržitého rozšiřování tržiště s nemocemi.

Tak tedy odstavec z mé praxe, kdy jsem pracoval na Ministerstvu financí (GŘC) jeden čas jako vedoucí oddělení statistiky zahraničního obchodu. (Studium psychologie se mi zde velmi hodilo.) Výstup jsme předávali všem ekonomickým ministrům, předsedovi vlády a Českému statistickému úřadu k publikování. Nenaplnil se tehdy trend stanovený vládou V. Klause a zahraniční obchod ČR místo růstu klesal. Nebyla to dobrá vizitka ODS. Předložili jsme tedy předsedovi vlády metodiku, kterou jednoduše upravil a z propadu se stal prosperující a úspěšný zahraniční obchod. Jak toho dosáhl? Jednoduše. Nařídil, že se do statistiky nebude počítat jen zboží, které překročí hranice ČR, ale všechno které bylo procleno i na vnitrostátních celnicích. Pokud nebude vyvezeno, o to se starý měsíc následně sníží, ale to už nikdo nesleduje a další aktuální měsíc bude opět úspěšný. To co se nevyvezlo, se odečte až po publikování dobrých výsledků. Není to podvod, je to způsob jak lze pozitivně naladit veřejné mínění i při neúspěchu.

Podobně pracují a farmaceutické firmy. Je mnoho způsobů, jak výsledky výzkumů prezentovat jako úspěšné. Opět z mé praxe: Pro léčbu rakoviny prsu žen po menopauze byl vyvinut místo klasické chemoterapie hormonální přípravek (nechci jej zde jmenovat, abych nevyvolal paniku) . Když jsem procházel studie na vzorku 60ti žen, hormonální přípravek byl vyzvedáván jako úspěch farmacie – na rozdíl od klasické chemoterapie se osoby účastnící této studie dožily v průměru o dva měsíce déle! (24 měsíců od zahájení studie! ) Já to nepovažuji za úspěch, ale za hrůzu a odstrašující příklad! Pokud by nebyly léčeny vůbec, dožijí se více.

Vzpomínám na práci Dr.Tomáše Husáka, biologa, matematika a předního znalce výživy a ochrany zdraví. Působil řadu let v Mezinárodní federaci pro zpracování dat z oblasti zdraví. Pracoval ve výzkumu na lékařské univerzitě v Edinburgu a současně na lékařské univerzitě v Paříži. Sumarizoval a zpracovával vědecké a statistické práce ve všech světových jazycích. Cílem bylo objektivizovat (a zprůměrovat) mnohdy protichůdné výsledky studií a statistik řešících shodný problém.

Poznatky si nenechal jen pro odbornou veřejnost, ale napsal knihu „Jak si zachráníte život a zdraví“. A podtitulek pro naše vydání zní „Zavinilo ministerstvo zdravotnictví smrt statisíců lidí?“ Přišel o kariéru a problematika se jaksi zatutlala. A to bylo pár let po revoluci. Dnešní výsledky jsou průkaznější a ještě více alarmující.

Například výsledky nové, nejrozsáhlejší a nejdéle trvající studie světa „Čínská studie“, kterou řídil jeden z nejuznávanějších světových vědců, zabývajících se vlivem stravy na zdraví populace, Dr. Collin Campbell, je již (bez možnosti objektivních důkazů) kritizována. Absolventka farmaceutické fakulty, známá jako výživová poradkyně, Dr.,Margit Slimáková, našla tu odvahu se k řadě problémů studie velmi kriticky vyjádřit. Prostě, co se člověk jednou na fakultě naučí, reprodukuje a odmítá přijímat nové. Konec konců, výsledky studie opravdu, pokud budou propagovány, mohou vést k výraznému omezení produkce nic neléčících chemických preparátů a ke zlepšení zdraví obyvatelstva planety Jenže to je v příkrém rozporu s přáním těch, kteří tahají za nitky loutek představitelů nejvyspělejších států světa.

Svůj „malý boj“ se mnou vede i pan Krejcha. Také mi předkládá různé přednášky a studie. Naivními argumenty se pokouší změnit můj záměr – ve spolupráci se schopnými lékaři uzdravovat pacienty, nikoli je nekonečně (do smrti?) pouze léčit. Doba je taková, že tomuto mému záměru začíná přát. Brzy, pokud se dokážeme dívat otevřenýma očima a přiznat, že pravdu má ten, kdo vyléčí, ne ten kdo pouze léčí, tu budeme mít zdravou, šťastnou a prosperující a milující společnost. A toto je už velmi blízko!

Autor: Vladimír Koliandr | sobota 3.6.2017 9:00 | karma článku: 21.63 | přečteno: 554x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 236 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 95 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 901

 

V ČEM VIDÍM SVŮJ ÚKOL
NA TÉTO PLANETĚ?

V poslání „nakazit“ každého, s kým přijdu do kontaktu vědomím, že jsme tím nejúžasnějším, co se na této planetě nachází. Že máme v sobě obrovskou sílu udržovat svou materiální i duchovní podstatu naprosto zdravou, výkonnou a  šťastnou. Že pro toho, kdo to o sobě ví a podle toho koná, neexistují nemoci, zdravotní problémy snadno překonává a zaměřuje se na to, co jej duševně i fyzicky obohacuje, činí šťastným a vyzařujícím do svého okolí pozitivní energii – lásku!     

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...